Fent honor al refrany de “Al juny, la falç al puny”, quan arriba este mes comença la sega del blat tradicional plantat a Jesús Pobre. El refrany ens recorda que esta era la temporada en què s’arreplega el blat que més tard era portat als molins de vents escampats arreu de la Marina Alta per a ser molt.

Foto de los campos de trigo, se puede observar mucha paja en ellos.

Els cultius del blat juntament amb el moscatell van configurar el paisatge agrícola i arquitectònic que per sort encara és visible en l’actualitat.

L’Associació del Mercat del Riurau va posar en marxa l’any 2017 este projecte amb cinc objectius que van complint-se:

1. Reproduir llavors de les tres varietats tradicionals de la comarca:
Assolacambres, Rojal, i Fartó. Unes varietats que van fer del baix Montgò el graner de la Marina. La idea és elaborar farines en el termini de tres anys.

2. Donar-li un ús a terres ermes. Hi ha molt bancals abandonats en esta zona que, paradoxalment, és de bona terra i bon sol.

Foto de un par de manos con granos de trigo en ellas

3. Fer difusió del cultiu del blat tradicional. Enguany ja hem comptat amb la visita de col·legis i el projecte també ha aparegut en programes de televisió.

4. Dinamitzar l’economia agrícola de la comarca i estimular la creativitat amb les futures elaboracions amb el producte, tant amb el gra, com amb la farina.

5. Posar en funcionament d’un obrador on poder elaborar les farines i donar servei de moldre a tota la comarca.