Cada mes de juliol celebrem la Festa del Batre, que marca també l’aniversari del Mercat del Riurau. Al llarg d’estos anys el mercat s’ha consolidat com una referència pel que fa a mercats de productors de tot el territori valencià. Es calcula que al llarg dels cinc anys que porta en marxa hi han passat unes 100.000 persones. De fet, han anat naisquent altres mercats arran de la posada en marxa del de Jesús Pobre.

La Festa del Batre és un esdeveniment organitzat per l’Associació del Mercat del Riurau que any rere any està aconseguint rescatar de la memòria les cançons antigues i populars que els llauradors cantaven durant la sega del blat.

Foto de paja para el evento de la Festa del Batre, típica en esta zona

En la Festa del Batre d’enguany es va organitzar una mostra etnològica i de blats tradicionals. Feia poc que havia tingut jo la sega -primer a mà i després amb segadora- del Blat de la Marina que hem sembrat de manera experimental l’Associació del Mercat de Jesús Pobre en uns bancals del Baix Montgó. L’entitat pretén aconseguir cinc objetius: reproduir llavors de tres varietats tradicionals de la comarca (assolacambres, rojal i fartó), donar-li un ús a les terres ermes, fer difusió del cultiu del blat tradicional, dinamitzar l’economia agrícola de la Marina Alta i posar en un funcionament un obrador per a produir farina. La iniciativa de la recuperació del blat tradicional s’emmarca en el projecte de Dénia Ciutat Creativa Marina Alta Life Style.

També va haver el concert de la Romàntica del Saladar. I per descomptat els cants de batre per part de cantaors i cantaors vinguts d’arreu de tot el País Valencià. La Festa del Batre, de fet, s’ha convertit en un aplec on es recuperen esten cançons populars que feien més lleugeres les tasques agrícoles i que havien sigut oblidades.