La Festa del Batre va tornar a ser un punt de trobada de persones interessades en la recuperació d’una celebració lligada a la sega del blat. En aquest cas, el Blat de la Marina; el projecte enjegat per l’Associació sociocultural del riurau que ha tret de l’oblit varietats autòctones de blat com ara el fartó, l’assolacambres, el rojal… Este blat porta tres anys sent plantat a uns camps del Baix Montgó de Jesús Pobre, la zona en què va ser el cultiu predominant fins als segle XVIII.

Foto de una persona subida a un caballo llevando balas de paja para la Festa del Batre

Però enguany la Festa del Batre ha volgut reivindicar el paper de la dona tant en les tasques agrícoles com en la societat en general. Per això vam comptar amb l’actuació de Les Estisoradores de Benissa. Este grup de dones majors benisseres s’ha unit per a recuperar i no deixar perdre les cançons que cantaven quan treballaven els estius estisorant el raïm.

Foto de la gente sentada en el Mercat del riurau disfrutando del evento

L’altra dona protagonista va ser Vanessa Muela. És una de les millors cantants de música tradicional en castellà. Ens va deleitar amb un concert que ben bé podríem definir com artesanal en què va emprar instruments d’allò més curiosos.

Foto de un concierto en directo en el día de

Com sempre no van faltar les haques dels Amics del cavall de Gata batent el blat, els cantaors arrimant-se al micròfon a declamar els cants de batre i la mostra etnològica instal·lada baix del Gran riurau.